Tips när du ska välja redovisningskonsult

Hej alla läsare!

Jag har fått äran av Lilian att skriva ett inlägg i hennes blogg. Ämnet är fritt och det ska handla om företagande. Så det finns hur mycket roligt som helst att skriva om och ändå så väljer jag faktiskt att skriva om någonting ganska tråkigt. Trist och tråkigt men en absolut viktig erfarenhet som egen företagare!

Av alla de saker jag har lärt mig som företagare och en nit jag inte önskar er som står i startgroparna är detta:
–          Dåliga lurendrejare till redovisningskonsulter!

Som nyföretagare levde jag på nudlar första året och hittade naturligtvis en väldigt billig bokföringshjälp. Sakta men säkert blev det dock dyrare och dyrare och till slut var arvodet uppe i ganska höga summor varje månad. Men eftersom mitt företag också växte så fanns det inte något jag kunde kritisera just då. Förrän jag fick en faktura på 7 timmars nedlagt arbete med att kontera mina kvitton för en specifik månad. Det lustiga var att just dessa kvitton som de hävdade att de arbetat med låg framför mig på mitt skrivbord i en prydlig mapp. Då undrar jag, vad har de pysslat med dessa 7 timmar de tagit närmare 12 000 kronor för? När jag frågade dem kunde de inte svara på frågan, vilket gjorde att jag hittade en ny redovisningskonsult.

Min nästa redovisningskonsult och jag hade inte heller något vidare samarbete då hon inte hade tid med mina frågeställningar. Efter flera löften om att återkomma om svar gällande en fråga i januari och det var april så gav jag upp det samarbetet. Till slut kände jag mig som en ”stalker” som jagade henne för att få svar. Då gav jag mig i kast med den tredje redovisningskonsulten och ännu så länge verkar det lovande…

Så, kontentan i det hela, om ni vill undvika mina tabbar är:

1)      Be ALLTID efter referenser gällande redovisningskonsulter!
2)      Skriv tydligt avtal mellan konsulten och dig om vem som gör vad, när och hur!
3)      Skaffa en personlig kontakt på Skatteverket som du kan be om hjälp! (Jag har Pontus, han är guld värd!)

Lycka till med företagandet!

/Carina Bång
Carina Coaching & Motivation

bokföringshjälp, redovisningshjälp, ombilda enskild firma till AB, skattedeklaration

Carina ger Tips när du ska välja redovisningskonsult

2 Comments

  • Anonym skriver:

    Hej

    Jag tycker det gnälls allt för mycket på redovisningskonsulter och liknande. Detta är ett otacksamt arbete, då klienterna inte vet vad konsulten gjort åt de, utan bara tittar på tiden och kostnaden. Jag har haft klienter med extrem röra i sina papper. De ville att jag skulle reda ut deras problem. Mycket av tiden gick inte åt redovisning, utan administration, dvs göra ordning i klientens röra. Detta tog jag betalt för och påpekade att klienten borde kunna göra själv. Men detta fattar inte klienter tyvärr många gånger särskilt småföretagare

  • admin skriver:

    Ja så kan det vara och då har vi utmaningen att hitta en dialog som gör att vi kommer framåt och vidare. Ibland kan en bra väg vara att visa kunden hur vi arbetar och vad som tar tid och att bjuda in kunden till kontoret och visa på plats.

Leave a Reply

Your email address will not be published.