Vad sjuder i din gryta idag?

Att ha eget företag är en fantastisk frihet! Hur många gånger har du inte hört det? Det är det också och jag skulle inte byta bort mitt liv som företagare för allt i världen. Men det är bara en sida av myntet. Den andra sidan heter ansvar och är också fantastisk. Men på ett helt annat sätt.

Jag ringer min kompis Hilde, som också är företagare, för att få inspiration till det här blogginlägget.

–  ”Ramen är att skriva om företagande på något sätt, men sen är vinkeln upp till mig”, berättar jag.

–  ”Oj, vad brett! Ja, som företagare är du ju med i företagets alla fyra hörn. Minsta detalj som hur fakturorna ser ut, till allt det stora med införsäljningar och alla förhandlingar med leverantörer och annat folk, ALLT är ju ditt ansvar. Det är ju det som är den andra sidan av friheten i företagandet”, säger hon.

–  ”Ja, och det jag vill skriva om är alla de här känslorna som man inte hade en aning om att man skulle möta varje dag som företagare. Det är som en ständigt puttrande gryta av utveckling där ingredienserna är allt vardagligt slit, och smaken är känslorna som följer.

–  ”Precis! Gör det! Ett rakt och ärligt inlägg om skam, glädje, eufori, trötthet, uppgivenhet och allt man möter och fajtas med varje dag.

Så då gör jag det.

Under mina nio år som företagare har jag gått från högt till lågt, från glädje till uppgivenhet, från litet till stort. Och så tillbaka igen. Vissa upplevelser hade jag gladeligen varit utan, som att bli illa behandlad i ett kundmöte och gråtande sätta sig i bilen, redo att kasta in handduken för gott! Andra upplevelser skulle jag ge min högra hand för. Som att få förtroendet från nya människor att få representera dem inför publiker på hundratals personer. Maken av tillit till mig och min förmåga har gjort mig djupt tacksam och glad! Sånt sitter kvar i hjärtat för evigt, och kickar lätt ut de hårda erfarenheterna med en rungande Zlatanspark!

Grytan som kontinuerligt fylls på av beslut, tjänster och tankar kokar ibland över och ibland torkar den nästan ut. Få av oss företagare var utbildade kockar innan vi med passion och beslutsamhet stegade fram till grytan och började experimentera med smakerna. Vi har fått erfara att vissa ingredienser gör soppan hårdsmält och ointressant, och att vissa andra gör den doftande, smakrik och eftertraktad. Men vi står kvar där och fortsätter att smaka av för att ge våra kunder det bästa de kan få. För friheten, som är den andra sidan av myntet, är så mycket mer värt än att slippa de utmanande delarna av ansvaret. Och helt ärligt, hur kul skulle livet vara utan utveckling?

Så hur doftar din gryta idag?

Jennie Gotsis är retoriker och verksam i det egna företaget Tala Tydligt Retorik sedan nio år. Med retorik som verktyg hjälper hon människor att rikta, förtydliga och förbättra sin kommunikation så att de inte bara når ut till människor, utan också når in till dem. – Alla kan bli duktiga retoriker, det gäller bara att träna upp den förmågan, säger Jennie Gotsis.

Du hittar Jennie på www.talatydligt.se och om du gillar hennes sida Dagliga Retoriktips på facebook får du tips på hur du blir en bättre talare.

Hilde Schjölberg Flink hittar du på www.lifestylepartner.com

bokföring nacka, bokslut nacka, löner nacka, redovisning nacka, redovisningskonsult nacka, auktoriserad redovisningskonsult nacka

Jennie Gotsis

 

 

Är du nyfiken att veta mer om Accountonus.se läs mer på vår hemsida bokföring i Stockholm
Gilla oss gärna på Facebook https://www.facebook.com/AccountOnUs Delta i debatten och få tips och nyhetsuppdateringar!

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.